Voor een vrijblijvend gesprek mail naar info@vytl.nl of bel naar 088 1443420.

Werk- en privébalans weer in evenwicht

Je mobiele telefoon blijft de hele dag door rinkelen. Je collega’s hebben je nodig! Tussendoor probeer je je mailbox overzichtelijk te houden en je werktaken – voor zover mogelijk – uit te voeren. Je lijkt alles onder controle te hebben, totdat je kind, partner of huisgenoot ineens ook nog aandacht opeist. Of je ook ‘even’ kunt helpen… Misschien herken je je wel een beetje in de beschreven voorbeelden. Velen worstelen momenteel met hun balans tussen werk en privé. En da’s logisch, want nooit eerder liepen werk en privé zo door elkaar heen als afgelopen maanden. Nooit eerder was de scheidingslijn zo dun. Nooit eerder waren je ‘vrije’ momenten of dagen gevuld met aan werk gerelateerde prikkels gerelateerd. Hoe kunnen we omgaan met de prikkels die de hele dag op ons afkomen? Hoe breng ook jij je werk- en privébalans (weer) in evenwicht?

Om je direct maar gerust te stellen: er is gelukkig veel te doen aan het (weer) in evenwicht brengen van je werk- en privébalans. Belangrijk is dat je weet dat jij degene bent die die (on)balans bepaalt. Ook in de huidige situatie. Het is een manier van leven en heeft alles te maken met hoe jij met situaties, prikkels en verleidingen omgaat. Bijvoorbeeld die continu rinkelende telefoon. Hieronder vind je vijf tips om beter met verschillende situaties, prikkels en verleidingen om te gaan:

Tip 1: Breng zoveel mogelijk structuur aan in je agenda en stel prioriteiten

Plan je werk- en privétaken in je agenda in en communiceer dit vervolgens naar je collega’s en huisgenoten. Heb je geen (digitale) agenda? Schrijf je taken elke week of elke dag uit op papier en laat anderen weten wanneer je precies voor wie beschikbaar bent (of niet). Daarnaast kun je kiezen om je taken te prioriteren. 1 = heel belangrijk, moet eigenlijk vandaag nog, 2 = belangrijk, maar hoeft niet per se vandaag of morgen, 3 = is nu geen prioriteit, maar mag ook niet compleet vergeten worden. Kortom: creëer overzicht, stel prioriteiten en communiceer.

Tip 2: Verbeter de relatie met je mobiele telefoon

Ja, je las het goed: verbeter de relatie met je mobiele telefoon. Vandaag de dag lijkt een mobiele telefoon vastgeplakt te zitten aan onze handen. Een opvallende bevinding was dat 59% van de telefoongebruikers zijn e-mail checkt op het toilet. De neiging om bij iedere melding je telefoon gelijk op te pakken zal jou vast niet onbekend zijn. Wil je die neiging minderen bij jezelf? Zorg dat je telefoon tussen bijvoorbeeld 21:00 en 7:00 niet kan rinkelen. Kies een tijdslot dat passend is voor jouw situatie. Dat kun je bijvoorbeeld doen door bij je instellingen automatisch ‘niet storen’ aan te zetten tussen bepaalde tijdstippen. Een andere tip is om één telefoon te hebben voor je werk en één voor privé. Tot slot kun je ervoor kiezen om je telefoon voor je toiletgebruik eens weg te leggen. Hoe vaker je dit zal herhalen, hoe minder je de neiging zal hebben om gelijk naar je telefoon te grijpen op het toilet.

Tip 3: Breng natuur om je heen

De psycho-emotionele stress die momenteel bij veel mensen aanwezig is, zorgt voor een dominant sympathisch zenuwstelsel, het deel wat bij ons voor acties zorgt. Dit deel van onze zenuwstelsel maakt overuren en het is zaak om die balans (letterlijk) terug te brengen. Dit kunnen we doen door de focus te brengen naar ons tegengestelde zenuwstelsel: het parasympatisch zenuwstelsel. De volgende tip zal wellicht wat “zweverig” uit de hoek komen, maar blijkt in de praktijk bij veel mensen wel te werken. Eén manier om jezelf namelijk weer tot rust te krijgen, is blootstelling aan natuur. Simpelweg in contact komen met planten of in de natuur zijn, versnelt mentaal herstel. Geen natuur om je heen? Over het algemeen ervaren mensen minder stress en komen mensen in een betere stemming als ze naar foto’s kijken van natuurlandschappen in plaats van stedelijke beelden. Een heel simpele en praktische tip? Verander de achtergrond van je telefoon in een natuurlandschap!

Tip 4: Weet dat ‘nee’ ook een antwoord is

Als je ‘nee’ zegt tegen een ander, zeg je ‘ja’ tegen jezelf. Misschien kom je daar nu niet aan toe, omdat je te druk bent met anderen. De vraag die dan om de hoek komt kijken is: kies je nu voor jezelf? Of doe je dat pas wanneer je bijna tegen een burn-out aanzit? Nee is een antwoord, en dat antwoord hoef je niet bij een ander te verantwoorden.

Tip 5: Weet dat werk- en privébalans in evenwicht brengen een vaardigheid is, geen eindbestemming

Blijf jezelf uitdagen en oefen om jezelf steeds beter te kunnen balanceren. Denk in mogelijkheden in plaats van problemen. Zeker in deze tijd, waarin veranderingen elkaar opvolgen. Er is geen eindbestemming. Jij beslist namelijk elke dag weer hoe je (on)bewust omgaat met prikkels en verleidingen voor zowel werk als privé gerelateerde zaken. Maak keuzes die jou helpen en passend zijn voor jou.

Heb je geen idee welke keuzes passend zijn voor jouw situatie of voor de situaties van je medewerkers? VytL denkt graag met je mee!

 

Referenties:

Covey, S. R. (2011). Prioriteiten. Effectieve keuzes in leven en werk. Amsterdam, Nederland: Uitgeverij Business Contact.

Hartig, T.M., Evans, G.W., Jamner, L.D., Davis, D.S., & Gärling, T. (2003). Tracking restoration in natural and urban field settings, Journal of Environmental Psychology, 109 – 123.

Korpela, K., & Ylén, M. (2007). Perceived health is associated with visiting natural favorite places in the vicinity. Health and Place, 13, 138 – 151.

Renaud, K., Ramsay, J., & Hair M. (2006). “You’ve got e-mail!”… Shall I deal with it now? Electronic mail from the recipient’s perspective. International Journal of Human-Computer Interaction, 21(3), 313 – 332.

Byrne, U. (2005). Work-life balance: Why are we talking about it at all? Business Information Review, 22(1), 53 – 59.

Zheng, C., Molineux, J., Mirshekary, S., & Scarparo, S. (2015). Developing individual and organisational work-life balance strategies to improve employee health and wellbeing. Employee Relations, 37(3), 354 – 379.